РИТЪРН с международни изявиРИТЪРН с международни изяви

РИТЪРН с международни изяви

Направихме специална пита с флаговете на България и САЩ!

Как да намерите продуктите РИТЪРНКак да намерите продуктите РИТЪРН

Как да намерите продуктите РИТЪРН

Ако в близкия магазин в Пловдив не намирате нашите продукти,
а желаете - позвънете на 032 64 22 86

Вкусен хляб РИТЪРНВкусен хляб РИТЪРН

Вкусен хляб РИТЪРН

Разнообразие от хлябове на хлебозавод Ритърн.

Великденски козунакВеликденски козунак

Великденски козунак

На Великден направихме най-дългия козунак.

Този хляб Ви стига!Този хляб Ви стига!

Този хляб Ви стига!

Хлебозавод Ритърн произвежда
висококачествени хлебни и тестени продукти.

Може ли хляб при диета и кой е полезният?

Може ли хляб при диета и кой е полезният?

Да, може! А дали е полезен, се определя от здравословното състояние и специфичните особености на консуматора. Въпреки че въздействието често е не на самия хляб, а на неправилната комбинация на храните в един прием. Възможно е бял хляб от брашно тип 500 например да въздейства неблагоприятно при хора с нарушения на въглехидратната или липидната обмяна, чернодробни проблеми. Но препечен или на сухар е показан при някои проблеми със стомаха и стомашно-чревния тракт.

Ръжен или пълнозърнест хляб е с по-добро въздействие при нарушения на липидната обмяна, на въглехидратния толеранс, при сърдечносъдови заболявания, но не е полезен при язва, гастродуоденит, колит и др.

При отсъствие на здравсловни проблеми всеки лекар съветва своите пациенти да предпочитат хляб, произведен от брашно с повече влакнини, минерални соли и микроелементи, витамини от групата В, каквито са хлябовете от ръжено и пълнозърнесто брашно и тези, произведени от покълнало зърно. Както и видове, обогатени с фибри, семена, ядки, зеленчуци, лецитин и др. Количеството се определя от възрастта, пола и двигателната и трудовата активност и може да варира от 50 до 300 г дневно. Колкото е по-рафиниран - произведен от по-бяло брашно, толкова количеството му следва да бъде по-малко. По-щедър прием е подходящ за подрастващи и хора в по-активна възраст или с по-голямо натоварване. В храненето при бъбречна недостатъчност често пъти се налага да се консумира малко повече хляб. Но при хора с непоносимост към глутен се изключва.

В много диетични режими, особено за редукция на теглото, хлябът се спира, което невинаги е правилният подход. Пълнозърнест и други видове ръжен хляб, хляб без брашно, типов - особено обогатени със семена, фибри и ядки, трябва умерено да присъстват в схемата за хранене.