РИТЪРН с международни изявиРИТЪРН с международни изяви

РИТЪРН с международни изяви

Направихме специална пита с флаговете на България и САЩ!

Как да намерите продуктите РИТЪРНКак да намерите продуктите РИТЪРН

Как да намерите продуктите РИТЪРН

Ако в близкия магазин в Пловдив не намирате нашите продукти,
а желаете - позвънете на 032 66 03 02

Вкусен хляб РИТЪРНВкусен хляб РИТЪРН

Вкусен хляб РИТЪРН

Разнообразие от хлябове на хлебозавод Ритърн.

Великденски козунакВеликденски козунак

Великденски козунак

Тази година, точно на Великден, направихме най-дългия козунак.

Този хляб Ви стига!Този хляб Ви стига!

Този хляб Ви стига!

Хлебозавод Ритърн произвежда
висококачествени хлебни и тестени продукти.

Откъде идва традицията да посрещаме с хляб и сол?

Откъде идва традицията да посрещаме с хляб и сол?

Корените на обичая са славянски, но отношението към хляба и солта са много древни. Почти няма култура на земята, която да не почита тези две субстанции - солта и житото, стрито на брашно и превърнато в хляб. Сега ще се заровим дълбоко в тази тема.

Да посрещнеш някого с хляб и сол е висша форма на гостоприемство. А гостоприемството към чужденеца, към странника е много сериозен и културен крайпътен камък. Всички славянски народи са запазили този обичай. Ние, българите, го имаме от векове, макар да сме изгубили точното му значение. А то е следното. Хлябът е универсалната, не само индоевропейска, но и семитска метафора за храна. Вижте само как употребата му не се е променила през вековете. И до днес се казва "изкарва си хляба" или пък римското "хляб и зрелища", "хлябът на хората". Дори днес често пъти просяците на улицата използват простата молба "дай пари, за да си купя хляб". Самата дума хляб е много особена, тя не е славянска, а вероятно е старонемска
и описва преди всичко обредния самун, а не профанната храна. Изобщо хлябът е връзката между възвишеното и земното. Той е символ, основен компонент на трапезата и оттам най-простата единица на добруването. Дори от най-бедните се очаква да имат хляб, ако не друго. Така че да посрещнеш някого с хляб, съдържа в себе си много елементи, но в крайна сметка е най-простата форма на добронамереност и споделяне.

Със солта нещата са малко по-различни. Тя не е прост овкусител на хляба, дори изобщо не е овкусител. Древните са я използвали със съвсем различно предназначение. Тя е имала магически свойства. Всички цивилизации са били наясно с пречистващата и сила, макар да са нямали обяснение за това. Солта е добра вещ, пишат евангелистите Марко и Лука. В свещените текстове и преди Новия завет е пълно с метафори за сол. Нейната консервираща сила символизира запазването на чистотата на света. Тя се свързва с мъдростта, както и защита от злите сили, които разваля. Всичко това се дължи на свойствата на солта да предпазва и да лекува дори. Освен това да не забравяме, че солта е много ценна. В някои култури е точно толкова ценна, колкото и златото. Ето как, когато се дава хляб и сол смисълът е следния. Гостоприемно посрещане с магическата смес, наречена хляб, която е хем най-простото нещо, хем най-възвишеното. И сол. Това пък си и е чиста магия. Не за овкусяване на хляба, а за пречистване и защита от зли сили. Обичаят е езически, но по своя смисъл не противоречи на християнската традиция. Напротив част е от нея, особено като се има предвид колко говори Исус за хляб и сол.

А сега и още нещо важно. Когато се поднесе хляб и сол, задължително се прима. Споменаваме го, защото имахме един премиер, когото доста посрещаха с хляб и сол, а той отчупваше късче, топваше го в солта и го даваше на девойката, която му го поднася. Това, в духа на славянската традиция е огромна обида и поругаване. Но да не отиваме чак до там. Както стана ясно, никой не е по-голям от хляба, дори и разни бивши премиери.

Дарик