РИТЪРН с международни изявиРИТЪРН с международни изяви

РИТЪРН с международни изяви

Направихме специална пита с флаговете на България и САЩ!

Как да намерите продуктите РИТЪРНКак да намерите продуктите РИТЪРН

Как да намерите продуктите РИТЪРН

Ако в близкия магазин в Пловдив не намирате нашите продукти,
а желаете - позвънете на 032 66 03 02

Вкусен хляб РИТЪРНВкусен хляб РИТЪРН

Вкусен хляб РИТЪРН

Разнообразие от хлябове на хлебозавод Ритърн.

Великденски козунакВеликденски козунак

Великденски козунак

Тази година, точно на Великден, направихме най-дългия козунак.

Този хляб Ви стига!Този хляб Ви стига!

Този хляб Ви стига!

Хлебозавод Ритърн произвежда
висококачествени хлебни и тестени продукти.

Хлябът е и лекарство

Хлябът е и лекарство

Колкото и храна да има на масата, без хляб трапезата изглежда незавършена. А освен че е много вкусен и полезен, хлябът има качествата и на някои лекарства.

Още преди възникването на християнството е бил сравняван от славяните със слънцето и плодородието, а така също и с продължението на рода. Хлябът се сеел само от мъже.

Славяните са правели постен хляб с помощта на закваска от хмел, ръж, овес, без захар и мазнини. Хлябът се опичал в началото на седмицата и стигал до началото на следващата.

Смятало се, че само здрав човек, който е в добро настроение, трябва да пече хляба. Докато той се приготвял, хората мълчали. Когато се поставял в пещта да се пече, също всички трябвало да мълчат.

Било абсолютно забранено да се кара някой до печката, в която се пече хлябът, защото се смятало, че той няма да е вкусен. С хляба са свързани много народни суеверия.

Смятало се е, че хлябът и дори троха от него символизират съдбата на човека, затова не трябвало да се изхвърля хляб, да се яде останал хляб от друг човек, както и да се оставя неизядено парче на масата. Било забранено също така да се взима последното парче хляб, без да са ти го предложили. А ако някой предлагал хляб, никой нямал право да му откаже и да не опита.

Хлябът се използва в народната медицина като лекарство. За да са винаги свежи устните ви, трябва през ден да допирате до тях гореща кора на току-що изпечен хляб.

Косата ви ще стане много по-красива с помощта на маска от хляб. За тази цел надробете меката част на хляба и я залейте с гореща вода. След няколко минути разбъркайте добре и втрийте в корените на косата.

Свежите кълнове на пшеницата са особено полезни, защото съдържат много хлорофил. За да ги получите, намокрете шепа пшеничени зърна за една нощ. Сутринта прецедете, измийте зърната и изсипете на плоска повърхност.

Оставете да покълват 12 часа, като за този период ги измиете два пъти. След това на поднос изсипете тънък слой пръст и равномерно разпределете зърната.

Полейте и затворете с капак. Оставете на светло място и ще имате свежи кълнове след осем дни. Добавяйте ги в салати, супи, сандвичи, месни ястия и омлети.