РИТЪРН с международни изявиРИТЪРН с международни изяви

РИТЪРН с международни изяви

Направихме специална пита с флаговете на България и САЩ!

Как да намерите продуктите РИТЪРНКак да намерите продуктите РИТЪРН

Как да намерите продуктите РИТЪРН

Ако в близкия магазин в Пловдив не намирате нашите продукти,
а желаете - позвънете на 032 66 03 02

Вкусен хляб РИТЪРНВкусен хляб РИТЪРН

Вкусен хляб РИТЪРН

Разнообразие от хлябове на хлебозавод Ритърн.

Великденски козунакВеликденски козунак

Великденски козунак

Тази година, точно на Великден, направихме най-дългия козунак.

Този хляб Ви стига!Този хляб Ви стига!

Този хляб Ви стига!

Хлебозавод Ритърн произвежда
висококачествени хлебни и тестени продукти.

Може ли хляб при диета и кой е полезният?

Може ли хляб при диета и кой е полезният?

Да, може! А дали е полезен, се определя от здравословното състояние и специфичните особености на консуматора. Въпреки че въздействието често е не на самия хляб, а на неправилната комбинация на храните в един прием. Възможно е бял хляб от брашно тип 500 например да въздейства неблагоприятно при хора с нарушения на въглехидратната или липидната обмяна, чернодробни проблеми. Но препечен или на сухар е показан при някои проблеми със стомаха и стомашно-чревния тракт.

Ръжен или пълнозърнест хляб е с по-добро въздействие при нарушения на липидната обмяна, на въглехидратния толеранс, при сърдечносъдови заболявания, но не е полезен при язва, гастродуоденит, колит и др.

При отсъствие на здравсловни проблеми всеки лекар съветва своите пациенти да предпочитат хляб, произведен от брашно с повече влакнини, минерални соли и микроелементи, витамини от групата В, каквито са хлябовете от ръжено и пълнозърнесто брашно и тези, произведени от покълнало зърно. Както и видове, обогатени с фибри, семена, ядки, зеленчуци, лецитин и др. Количеството се определя от възрастта, пола и двигателната и трудовата активност и може да варира от 50 до 300 г дневно. Колкото е по-рафиниран - произведен от по-бяло брашно, толкова количеството му следва да бъде по-малко. По-щедър прием е подходящ за подрастващи и хора в по-активна възраст или с по-голямо натоварване. В храненето при бъбречна недостатъчност често пъти се налага да се консумира малко повече хляб. Но при хора с непоносимост към глутен се изключва.

В много диетични режими, особено за редукция на теглото, хлябът се спира, което невинаги е правилният подход. Пълнозърнест и други видове ръжен хляб, хляб без брашно, типов - особено обогатени със семена, фибри и ядки, трябва умерено да присъстват в схемата за хранене.